McCollum Science Hall

Photo 1: Exterior Sketch

This major addition is integrated on all levels into the existing science facility and houses laboratories, teaching labs, classrooms, research and support facilities, and offices for the biology and chemistry disciplines. The floor plan integrates seamlessly with the corridors of the existing building, creating a looped perimeter circuit that balances circulation and promotes interaction. Part of the addition connects the science hall to the existing greenhouse complex via an underground tunnel, facilitating the climate-controlled movement of people and research material.


Beyond meeting functional needs, the new addition is supporting a science outreach effort by putting science on display and providing opportunities for students and visitors to view and interact with science at work-through traditional and interactive displays. Core science labs are clustered to provide central prep areas and ample interior wall space for writing, storage, and projection. Close attention to window placement brings natural daylight deep into the interior lab spaces, harnessing it for the precise work and intense study taking place there.

University of Northern Iowa
Cedar Falls
Campus Contact: 
Morris Mikkelson
Design Professionals: 
Other Consultants: 

Construction Administration
InVision Architecture

Structural Engineer
Ericksen, Roed & Associates

Civil Engineer
Van Winkle-Jacob Engineering

Mechanical/Electrical Engineer
KJWW Engineering

Gross Square Feet: 
Net Square Feet: 
Construction Period: 
19 Months
Completion Date : 
Photo 2: Floor Plan
Photo 2: Campus Location